24/10/12

Οι Αλλαγές Κοστίζουν...Τα λόγια όμως όχι... - Μτφ



 Μετεφρασμένο άρθρο απο την μεταφράστρια Βασιλική Μπούντρη

16 Οκτ. 2012 - Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό κάθε πρόθεση διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ περί ανεξαρτησίας. Αντ 'αυτού καταφεύγουν (κυρίως η Φατάχ) στα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα, προσβλέποντας στην εξωτερική βοήθεια για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Σε αντίθεση με αρκετά κυβερνητικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, οι Παλαιστίνιοι δεν φανερώνουν τις προθέσεις τους στα Ηνωμένα Έθνη. Η μόνη διαφορά μεταξύ Φατάχ και Χαμάς φαίνεται να είναι η βίαιη στάση που κρατά η τελευταία και η ενεργή προετοιμασία της επί αυτής της βάσης (αποθήκευση πυραύλων και εκπαίδευση τρομοκρατών). Από την άλλη πλευρά η Φατάχ εκτιμά ότι μόνο μία διεθνή συμμαχία θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιδιώξεις των Παλαιστινίων. Μεγάλη μερίδα Ισραηλινών γνωρίζει Αραβικά, είτε γραπτά, είτε προφορικά και συνεπώς μπορεί να καταλάβει τις δηλώσεις που γίνονται στα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης για τον χειρισμό του κράτους τους. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο η κοινή γνώμη στο Ισραήλ τάσσεται υπέρ της βίαιης αντιμετώπισης των συνεχόμενων παλαιστινιακών επιθέσεων. Από μεριά τους δε οι Παλαιστίνιοι έχουν επιτύχει να αποτραβήξουν την προσοχή των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης από τη δημόσια διακήρυξη των Παλαιστινίων υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, γεγονός που ευνοεί την προώθηση του σχεδίου τους. Αν και αρκετοί ξένοι διπλωμάτες και αρχηγοί κρατών έχουν αντιληφθεί την πραγματική επιδίωξη των Παλαιστινίων και πιέζουν τους αξιωματούχους προς μία ειρηνική κατεύθυνση, αυτοί απλώς αγνοούν τις πιέσεις γιατι μέχρι στιγμής είχαν αυτή τη δυνατότητα. Πιέσεις ακούνται επίσης από πολλά αραβικά κράτη για τήρηση μίας ρεαλιστικής στάσης αντιμετώπισης, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αυτοκαταστροφικά πρότυπα που ανέκαθεν υιοθετούσαν οι Παλαιστίνιοι. Σε αντίθεση με τις αλλαγές οι συζητήσεις δεν κοστίζουν ακριβά.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι Παλαιστίνιοι (περίπου το ένα τέταρτο) και Ισραηλινοί (περίπου το ένα τρίτο) τάσσονται πλέον υπέρ της ενσωμάτωσης των Παλαιστινίων στο ισραηλινό κράτος υπό αυτόνομο καθεστώς. Αν και αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμο στοίχημα, πολλοί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προτιμούν αυτή τη λύση έναντι οποιασδήποτε άλλης.
Ισραηλινοί ηγέτες ομολογούν ότι η χώρα (αλλά και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής) πέφτει συνεχώς  θύμα Ιρανών (ή υποστηριζόμενων από Ιρανούς) χάκερ και ότι οι κρατικές αρχές επιχειρούν προς αυτό το σκοπό να αυξήσουν τις αμυντικές δυνάμεις τους στο πλαίσιο του Κυβερνοπολέμου. Ενώ λοιπόν το Ισραήλ φαίνεται να είναι η πιο τρωτή χώρα στην περιοχή (λόγω του αριθμού των υπολογιστών και των δικτύων), παραμένει ταυτόχρονα η καλύτερα προστατευμένη. Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ιρανικών επιθέσεων  προκάλεσε πολύ λιγότερη ζημιά στο Ισραήλ συγκριτικά με τις αραβικές χώρες.
Τρομοκρατικές ομάδες Παλαιστινίων συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς. Αυτό το μήνα έχουν πέσει μέχρι στιγμής περίπου 40 πύραυλοι στο Ισραήλ (και σε άλλες περιοχές της Γάζας) ή εξερράγησαν με την εκτόξευσή τους. Συνήθως μετά από κάθε επίθεση ακολουθεί τακτική αντεπίθεσης από ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Οι επιθέσεις αυτές είναι άνευ θυμάτων καθώς οι τρομοκράτες γνωρίζουν πώς να εκκενώσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα τις εγκαταστάσεις τους μετά από κάθε επίθεση.
Οι ηγέτες της Χαμάς συνεχίζουν να καλούν τόσο τους οπαδούς τους όσο και όλους τους Παλαιστίνιους σε εντατικοποίηση των επιχειρήσεων απαγωγών Ισραηλινών δεδομένου ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να φτάσει στα άκρα προκειμένου να πάρει πίσω τους απαχθέντες πολίτες του, πόσο μάλλον εάν πρόκειται για στρατιώτες ή αστυνομικούς. Αυτό βέβαια προϋποθέτει συχνές επιδρομές καταδρομέων, όπου χάνουν τη ζωή τους πολλοί απαγωγείς καθώς επίσης και διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών που προβλέπουν σύλληψη και φυλάκιση για μεγάλο χρονικό διάστημα όσων εμπλέκονται σε αυτές. Δημιουργείται λοιπόν ανάγκη παρότρυνσης των οπαδών για ανάληψη τέτοιων επικίνδυνων αποστολών.
15 Οκτ. 2012 – Στις 6 Οκτωβρίου ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV (Unmanned Air Vehicles) συντρίβεται πάνω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Αν και ο στρατός αποκλείει για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιοχή αποστέλλοντας ερευνητικές ομάδες, τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν εντοπίζονται. Ντόπιοι αρχίζουν να βρίσκουν τμήματα του αεροσκάφους και ένας τηλεοπτικός σταθμός στέλνει ομάδα βιντεοσκόπησης αναμεταδίδοντας αποσπάσματα από τα συντρίμμια. Η στρατιωτική ηγεσία, όντας σε δύσκολη θέση, ανακοινώνει την συλλογή αρκετών στοιχείων, ικανών να πιστοποιήσουν την ταυτότητα του UAV. Για την συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών απαιτείται η συγκέντρωση όλων των τμημάτων του αεροσκάφους.
Το Ισραήλ απαντά στις καθημερινές πυραυλικές επιθέσεις οργανώνοντας εντός 24 ωρών τρεις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Σε μία από αυτές σκοτώνεται ο Hisham al Saedini, ανώτερο στέλεχος της τρομοκρατικής ομάδας Tawhid wal-Jihad και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν Σούρα (MSC-Mujahideen Shura Council). Πρόκειται για μία από τις μικρότερες τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα, η οποία εμμένει στην εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Το Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν Σούρα αποτελεί έναν από τους πιο σθεναρούς επικριτές της Χαμάς για τη μη-ριζοσπαστική στάση της. Σήμερα, μία εκ των ισραηλινών επιθέσεων είχε ως στόχο μία ομάδα Παλαιστινίων που εγκαθιστούσαν έναν εκτοξευτή πυραύλων.
11 Οκτ. 2012 - Ο Mohammed Badie, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Κοινότητας (ισχυρότερο κόμμα στη χώρα), κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους να υποστηρίξουν τις ριζοσπαστικές προσπάθειες για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από το ισραηλινό καθεστώς. Ο Badie επέμεινε ότι οι κινήσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν θα επιφέρουν κάποια λύση. Ενώ οι περισσότεροι Αιγύπτιοι ηγέτες επιθυμούν να διατηρήσουν μία ειρηνική σχέση με το κράτος του Ισραήλ, η κοινή γνώμη στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον αυτής της στάσης.
Στο Λίβανο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή, στις 6 Οκτωβρίου, του μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV στον εναέριο χώρο της Μεσογείου και στη συνέχεια στο νότιο Ισραήλ. Το UAV εντοπίστηκε αμέσως, και αφού φωτογραφήθηκε από αεροσκάφος, καταρρίφθηκε πάνω από ακατοίκητη περιοχή. Σύμφωνα με το Ιράν το επεισόδιο αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της αεροπορικής αμυντικής δύναμης του Ισραήλ. Από τη μεριά τους τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ κρίνουν άτοπα τη λειτουργία του UAV ως νικηφόρα. Πρακτικά βέβαια δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ιράν δεν δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία σε πρακτικά ζητήματα από τη στιγμή που η πρώτη συντηρεί με διαφορετικό τρόπο το καθεστώς εκεχειρίας στο νότιο Λίβανο και κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ (μετά τον πόλεμο του 2006). Είναι λίγες οι περιπτώσεις εκτόξευσης πυραύλων και διεξαγωγής επιδρομών κατά μήκος των συνόρων και όλες προφανώς οργανώνονται από ομάδες αντίθετες με την Χεζμπολάχ. Αυτός ήταν και ένας επιπλέον λόγος για την πρωτοβουλία θέσης σε λειτουργία του UAV, για να θυμίσει σε όλους ότι Χεζμπολάχ και Ισραήλ παραμένουν σε πόλεμο. Παρόλα αυτά η ικανότητα του Ισραήλ να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη Χεζμπολάχ συνιστά υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου